Tuinontwerp & TuinaanlegPrachtige tuin, uren plezier

Van tuinontwerp tot realisatie.

Het ontwerp moet voldoen aan de vier basisvoorwaarden voor tuingeluk. Dat zijn een goede balans tussen beplanting en verharding, voldoende hoogte, veel privacy en vooral niet meer werk dan u aankunt. De tuintekening die u maakt of laat maken moet spreken. De maten moeten kloppen, alle elementen moeten er op terug te vinden zijn en ook uw huis en de ligging in de buurt moeten worden aangegeven. Vergeet vooral de voortuin niet. Ook als deze niet rechtstreeks verbonden is met de achtertuin, is die wel bepalend voor uw toekomstig tuinplezier.

 

De tuin dat bent u zelf… Als de tuin straks klaar is, moeten u en uw gezin zich daar niet alleen in kunnen herkennen, iedereen moet zich er ook ‘thuis’ en ‘gelukkig’ voelen. Een wensenlijst die u vooraf opstelt is essentieel. Wat straks geldt voor de tuin, geldt nu al voor het ontwerp.

 

Vier basisvoorwaarden voor tuingeluk.

1) Een goede verhouding tussen groen en verharding

We hebben allemaal weleens op een te groot terras gezeten met heel veel tegels of stenen en verder geen groen. Zelfs met mooi weer ‘zit’ dat terras nog ongezellig. Het lijkt wel een parkeerterrein. Wie dit overkomt gaat dan ook snel aan de slag met grote plantenbakken en boompjes in pot, om de natuurlijke behoefte aan groen zo snel mogelijk aan te vullen.

 

Jammer dat deze van nature aanwezige levensbehoefte zo vaak vergeten wordt. Dat geldt niet alleen bij het terras, maar in de hele tuin. Voor een goed gevoel is voldoende beplanting in de tuin essentieel. Niet alleen een randje tegen de muur of schutting, maar royaal verdeeld over het totale oppervlak. Wij raden u aan om uit te gaan van 2/3 van uw tuinoppervlak. U zou dus eigenlijk slechts 1/3 deel mogen beleggen met stenen, hout of grind. Onder groen valt ook het gazon en een eventuele vijver. Als de tuin te klein is en u daarom met 1/3 oppervlakte onvoldoende heeft om een terras te kunnen maken, mag het iets meer zijn. Dan moet u wel zorgen voor extra beplanting tegen de wanden of in de hoogte (pergola’s en/of bomen).

 

tuingeluk1

 

 • 1a. Strakke tuin met veel te veel verharding en nauwelijks beplanting.
 • 1b. Strakke tuin met juiste verhouding tussen beplanting en verharding.
 • 2a. Ook bij ronde vormen wordt het gevoel niet beter door een te veel aan bestrating
 • 2b. Ronde tuin met voldoende beplanting en hoogte-elementen voor het goede tuingevoel.

2) Een combinatie van hoog en laag

Een vlakke tuin waarbij u alles in één oogopslag overziet is saai en sfeerloos. Ook al is uw tuin voor 2/3 beplant met bodemdekkers of belegd met gazon. U heeft daarmee voldaan aan de eerste basisvoorwaarde, maar toch ontbreekt het goede gevoel.

 

Hoogte-elementen zorgen voor spanning, de zichtlijnen worden immers onderbroken. Ze zorgen ook voor dieptewerking. Uw tuin lijkt er groter door en tenslotte zorgen hoogte-elementen voor sfeer en intimiteit. De hoogte kan gecreëerd worden met hier en daar wat hogere struiken, zoals een boom, een haag of haagblok. Ook opgaande grassen of grootbladige vaste planten in de borders zijn hier geschikt voor. Wij raden u aan om de helft van uw beplanting hoger te laten groeien dan 90 cm. Nog even terugkijkend naar de eerste basisvoorwaarde, gaan wij dus uit van 1/3 tuinoppervlak voor hogere beplanting.

 

tuingeluk2

 

 • 1a. De tuin is niet spannend als hij helemaal te overzien is.
 • 1b. Met haagblokken en bomen wordt de tuin spannender en ontstaat er meer dieptewerking.
 • 1c. Vergelijkbaar met een leeg podium van de schouwburg. Zodra de decorstukken
  geplaatst worden, ontstaat het ruimtelijke effect en de spanning.

3) Rust en privacy, dan bent u op uw gemak

De tuin is een belangrijk onderdeel van uw leefruimte. Net als in huis moet u zich er veilig voelen. Toevallige passanten moeten niet ‘zomaar’ bij u binnen kunnen lopen en de buren moeten vanuit hun huizen geen royaal zicht op uw zonneterras hebben. U moet dus goed bepalen wat voor hen wel en niet te zien is en ook hoe een vrije doorloop of achterom kan worden beperkt.

 

Er zijn allerlei ‘foefjes’ om aan uw veilige en vrije gevoel tegemoet te komen. Nauwkeurig geplaatste bomen, een voldoende hoge haag en groene sluisjes met een poort komen in aanmerking. Maar ook een begroeide pergola, een schaduwdoek of verhoogde klimopschermen zijn geschikt. Het mooie is dat het met de derde basisvoorwaarde al een stuk gemakkelijker wordt, als u reeds voldaan heeft aan de eerste twee.

 

tuingeluk3

 

 • 1a. Met vormbomen kan inkijk worden voorkomen.
 • 1b. Een ‘groensluis’ is vriendelijker en ook veilig met een poort toepasbaar.
 • 1c. Een begroeide pergola en dakplataan zorgen voor een goede groenbalans en voorkomen de inkijk.

4) Niet meer tuinwerk dan u zou willen

Bijna 80% van de tuinbezitters heeft een niet-optimale band met hun tuin. Eén van de belangrijkste oorzaken daarbij is de energiebalans. De tuin die zij hebben aangelegd vraagt veel meer werktijd dan zij vooraf hadden ingeschat. Uiteindelijk wordt de tuin daar later minder leuk door. Als je maar twee uur per week beschikbaar hebt, terwijl de tuin tenminste vijf uur vraagt, heeft u er op het laatst meer een hekel aan dan dat u er plezier aan beleeft.

 

Wij kunnen u daar echter bij helpen. Bij het tuinontwerp kunnen we rekening houden met het onderhoudsaspect voor het kiezen van de planten zodat u een onderhoudsvriendelijke tuin krijgt die je wel in je vrije tijd kan onderhouden. Aan de andere kant is het ook mogelijk om het tuinonderhoud volledig of gedeeltelijk door ons te laten doen, de keuze is volledig aan jou zodat u vooral kan genieten van uw tuin.

 

Tuinaanleg met Nico Van Parys, de kortste weg naar een prachtige tuin!

Samen met u bepalen we wat u juist met uw tuin wil gaan doen. De oriëntatie van uw tuin zal ongetwijfeld ook een zekere rol spelen bij de plantenkeuze. Alvorens je de tuin laat aanleggen is het ten slotte ook belangrijk dat je eens goed nadenkt over het onderhoud. Heb je groene vingers en ben je graag urenlang zoet in de tuin, of juist helemaal niet? Het zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij tuinaanleg!

 

Ondanks de vele aandachtspuntjes zal men er vaak voor kiezen om zélf de tuin te gaan aanleggen. Zo neemt de doorwinterde tuinliefhebber of de doe-het-zelver met plezier de gehele tuinaanleg voor zijn rekening, van het ontwerp tot het eindresultaat. Toegegeven: op deze manier kan je besparen op de kosten voor het ontwerp en de tuinaanleg, maar toch is dit niet altijd een goed idee. Een degelijke plantenkennis is bijvoorbeeld echt wel een vereiste om de juiste keuzes te maken, tenminste wanneer je latere teleurstellingen wil vermijden. Heb je dus helemaal geen groene vingers, noch verstand van tuinaanleg? Volg dan onze gouden tip en laat alles over aan een tuinaannemer! Wanneer we je tuin aanleggen geven we graag ook advies bij de gekozen planten zodat je toekomstige onderhoud zelf kan doen indien u dat wenst.

Wens je een duidelijke offerte op maat?

Vul dan het formulier in en we beantwoorden al je vragen!CONTACTEER ONS

Volg ons op FaceBook en blijf op de hoogte van onze realisaties en andere nuttige weetjes of tips voor je tuin!